Špargljada 2016 – tokrat že deseta

Za mali jubilej smo se pripravili tako kot običajno. Zdi se, da je ekipa že uigrana in vsak pozna svojo nalogo. Za edino a pomembno spremembo je poskrbel zakonodajalec, ki nam je predpisal uporabo davčne blagajne.

IMG_3287 IMG_3284IMG_3286 IMG_3294

Datum smo določili na našem tradicionalnem prednovoletnem srečanju v novembru. Na velikonočno nedeljo ne bi šlo, zato smo določili prvo naslednjo – 3. april 2016. Marec, ki je drugače po slovenskem koledarju sušec, se je svojemu imenu izneveril in obilno močil kraško gmajno. Špargljev zares ni manjkalo in na predvečer prireditve so jih posamezniki prinesli dobrih sto kilogramov. Že tedaj je bilo jasno, da bomo naslednji dan za kraljico in kralja špargljev okronali Martino in Vidota.

IMG_3288 IMG_3274 IMG_3294 IMG_3282

Razred v šoli smo uredili kot se taki prireditvi pritiče, kuhinjo pripravili za peko frtalje, v okolico šole pa namestili klopi in mize za obiskovalce. Vhod smo okrasili z vejicami špargljevih grmov, stojnice pa razmestili za potrebe šanka, frtalje, blagajne, TIC-a Štanjel in prodajalcev medu, sira in domače obrti.

Koloosmico je Janez L. z ekipo tokrat popeljal še nekoliko dlje, ker so na italijanski strani zares lepo uredili kolovoze, ki so postali pravi mali raj za kolesarje. Irena, Bojan in Janez Š., pa so za špargljeve pohodnike pripravili pot po obrnjeni in rahlo spremenjeni trasi Pohoda po sledeh soške fronte.

IMG_3305 IMG_3306 IMG_3304 IMG_3303

Brestovica se je v nedeljsko jutro prebudila v sončnem in rahlo vetrovnem vremenu, ki je napovedovalo številne obiskovalce. In so prišli: najprej kolesarji, ki se jih je nabralo čez sto in za njimi pohodniki, ki jih je bilo čez tristo. Takoj za njimi pa gurmani, ki so se sukali med stojnicami naših gospodinj in uživali v okusih preko tridesetih različnih dobrot.

Utrujeni a zadovoljni kolesarji in pohodniki so se počasi začeli vračati in se nabirati pred stojnico s frtaljo, zato je ekipa v kuhinji morala močno pospešiti, da je pokrila potrebe.  Toplo popoldansko sonce, ki greje zahodni del šolske stavbe, naših obiskovalcev ni spustilo domov, zadržala sta jih tudi godca iz zamejstva, ki sta poskrbela za ples in seveda stave na težo obešenega pršuta.

IMG_3302 IMG_3298 IMG_3299 IMG_3301

Zahvale gredo gasilcem PGD Komen, ki poskrbijo za mirujoči promet in usmerjajo kolesarje, TIC Štanjel, ki deli promocijsko gradivo bližnje in širše okolice ter županu Marku. Brez članov TD Brest, Brestovk in Brestovcev pa Špargljade sploh ne bi bilo – hvala vsem, predvsem pa vam, dragi obiskovalci!