Razgibano in za prste obliznit!

 

 

Vtisi s 16. Br’stovske Špargljade

Turistično društvo Brest na prvo aprilsko nedeljo že tradicionalno organizira kulinarično-rekreativno prireditev, priljubljeno Špargljado, ki se je udeleži staro in mlado od blizu in daleč, namenjena pa je ljubiteljem narave, pohodnikom, kolesarjem in oboževalcem jedi iz divjih špargljev.

Kot vemo domačini, je letošnja sezona divjih špargljev res vrhunska. Na to je vplival tudi lanski požar na našem delu Krasu, saj šparglji zelo radi zrastejo na požariščih, lani zelo nenavadno že avgusta.

Razstava in pokušina jedi iz divjih špargljev

Brestovske gospodinje za Špargljado pripravijo prek 30 različnih slanih in sladkih jedi – od mortadele in žolce s šparglji do različnih pit, rižot, solat in peciva, seveda, pa ni manjkala niti tradicionalna kraška frtalja iz divjih špargljev, jajc in pancete. Na prodajnih stojnicah so obiskovalci poleg divjih špargljev izbirali še med drugimi lokalnimi pridelki, za zabavo pa so se lahko pomerili tudi v ugibanju o tem, koliko tehta razstavljeni pršut.

Kolesarji na Koloosmico

Kolesarje smo popeljali na približno 25 kilometrov dolgo progo po kraških kolovozih in stezah na tej in oni strani državne meje, od koder so videli  Tržaški zaliv in Julijske Alpe. Postanek in malico zanje smo organizirali na osmici v Cerovljah, nato pa smo se vrnili nazaj na samo prireditev v Brestovico.

Pohodniki do Kremenjaka in nazaj  

 Tudi za pohodnike smo organizirali vodeni krožni pohod, prehodili smo  slabih 10 kilometrov in premagali 150 metrov višinske razlike. Na Špiku smo jim pripravili manjše okrepčilo, nadaljevali do znane razgledne točke na Kremenjaku ter se po dveh urah in pol vrnili nazaj v nekdanjo brestovsko šolo na razstavo in degustacijo jedi.

»Z obiskom smo zelo zadovoljni. Obiskovalci, še zlasti iz urbanih središč, zelo cenijo domačnost, pristno gostoljubnost, lokalne jedi in pijačo, združeno z rekreacijo v naravi. Prireditev je privabila blizu 600 obiskovalcev z vseh koncev Slovenije, od tega 200 pohodnikov in 70 kolesarjev. Tudi kulinarični del, kjer so se izvrstno izkazale naše gospodinje, je bil zelo uspešen. Popoldne so bili njihovi pekači, pladnji in posode že prazni. Bravo, Brestovci! Iskrena zahvala vsem za tako uspešno Špargljado!«

Nasvidenje v Brestovici spet jeseni, konec oktobra, na Pohodu po sledeh Soške fronte.

Besedilo: Marjana Lavrič