18. Pohod po sledeh soške fronte

 

Tokratni pohod je zaznamovalo lepo poletno vreme in poltretja stotinja pohodnikov, ki so prišli z vseh koncev Slovenije in zamejstva. Najdaljšo pot do nas je napravil par iz Prevalj na Koroškem. In pohodniki so spet imeli kaj videti in doživeti.

pohod 1   untitled

Čiščenje pohodnih poti je običajno najbolj zahtevno delo. Opravili smo ga tri tedne pred pohodom, sodelovali pa tako stari kot mladi. Nekaj je bilo ročnega dela s škarjami, večina pa z motornimi kosami in žagami. Celotno traso pohoda je prevozil še Marko z mulčarjem in pot je bila teden dni pred pohodom pripravljena. Le še označiti jo je bilo treba. A so nam jo nekoliko zagodli na italijanski strani, kjer so dan pred našim pohodom z veliko vnemo obrezovali drevje ob poteh, vej pa s poti še niso odstranili. Ni nam preostalo drugega, kakor očistiti tudi to.

Brestovica se je v nedeljsko jutro na dan pohoda zaradi pomikanja urinih kazalcev nazaj, zbudila nekoliko kasneje. Pa vendar je bilo pravočasno vse pripravljeno za prve pohodnike, ki so se začeli zbirati in vpisovati za pohod. Ob tem so se izkazala naša dekleta. Še nekaj napotkov, opis poti, nekaj previdnostnih opozoril in pohod se je lahko začel. Tokrat nismo čakali, da se vsi zberejo, temveč smo jih spustili v manjših skupinah, kakor so prihajali. Že kmalu po štartu so si pohodniki ogledali cerkvico sv. Anastazije, kjer jim je Nataša predstavila del zgodovine. Sledi kaverna Moritz in naš avstro ogrski vojak Pavel, ki se je po vsej verjetnosti znašel vsaj na polovici fotografij, ki so jih napravili pohodniki.  Pot se nadaljuje mimo karavle JLA čez državno mejo proti Cerovljam, kjer pohodnike pod Grmado pogostijo in okrepčajo prijatelji iz zamejskega društva Cerovlje – Mavhinje.

Grofova jama kot osrednja točka pohoda, je bila tudi tokrat odprta. Vodenje in ogled so izpeljali jamarji JD Sežana, čaj pa sta delila Roman in Rok. Sledi spust proti Medji vasi in do križišča, kjer se pohodniki odločajo za krajšo ali daljšo pot. Večina se je odločila za daljšo, k čemur sta verjetno pripomogla Tomaž in Janez z jabolki in majhnimi kozarčki tropinovca. Pri Klaričih, pred zadnjim a precej napornim vzponom proti Selom, so pohodnike okrepčali in opremili z navodili za nadaljevanje poti Lenart, David in Dani.

pohod 2

Po dobrih treh urah so prvi pohodniki prišli nazaj v vas, kjer smo jih pričakali z že kar tradicionalno joto in klobaso ter pijačo po izbiri. Še nekaj vtisov s poti, ogled fotografij z minulih pohodov, ki so razstavljene v šoli in pa starih posnetkov iz v prvi sv. vojni porušene vasi.

Za kaj več pa je zmanjkalo časa, ker se zaradi premikanja ure prej zvečeri. Verjamemo, da ste se med nami imeli lepo, se naužili svežega zraka, lepih razgledov in spoznali nove prijatelje. Hvala vam za obisk in nasvidenje 3. aprila 2016. Šparglji se že pripravljajo, da….

pohod 3