Br’stovska Špargljada, Koloosmica in prvič Špargljev pohod

Načrtovalci  koledarja prireditev TD Brest smo ob koncu novembra lani, imeli precej pomislekov glede umestitve največje spomladanske društvene prireditve v koledar.  Na Velikonočno nedeljo je ne kaže postaviti, torej jo postavimo teden dni pozneje, kar pomeni 7. april 2013. Tako pozno? Saj ne bomo vedeli kam s tolikimi šparglji!

O letošnjem zamujanju pomladi ne kaže izgubljati besed, zato je bila naša skrb, kdaj se bodo prikazali iz zemlje in koliko jih bo, teden dni pred prireditvijo še kako na mestu. Celo o tem, da bi prireditev prestavili, so razmišljali največji skeptiki med nami.

Na sobotni večer pred prireditvijo smo si dokončno oddahnili. Na tehtanje smo Br’stovci prinesli slabih devetdeset kg špargljev, kar običajno zadošča za vse ljubitelje te okusne rastline. In ker za vsakim dežjem posije sonce, je v nedeljo posijalo na pravi dan. Ljudje iz cele Slovenije in Zamejstva, so v nedeljo, ob prihodu na Kras in ob pogledu na jasno in sončno nebo zadovoljni ugotavljali, da sonce še obstaja.

Udeleženci  Koloosmice, ki jih je bilo toliko kot lani, so odpeljali podobno traso in obiskali drugo osmico. V Cerovljah so jih pri Antoničevih lepo sprejeli in dobro pogostili. Najštevilčnejša je bila skupina 24 kolesarjev iz Koroške, ki so se v Brestovico pripeljali s posebnim avtobusom s prikolico za kolesa. Ob prihodu na cilj so zadovoljni poročali o lepih razgledih in lepo speljani progi, za katero je tudi tokrat zaslužen Janez  s svojo ekipo.

DSC08954 DSC08958 DSC08974 DSC08999 DSC09004 DSC09020

foto: Bojan T.

Glede na lanskoletni bolj ali manj poskusni pohod, smo se letos odločili, da organiziramo voden Špargljev pohod. Ker imamo v društvu turistično vodnico, je pohod dobil malce večjo težo. A tolike se vseeno nismo nadejali. Pohoda se je udeležilo kar dvesto pohodnikov, ki so se podali po okoliških vzpetinah, po skritih stezicah, po sledeh soške fronte in mimo skritih rastišč špargljev. Slednje so opazili le pravi poznavalci, ki pa jih je bilo med pohodniki, ki so prišli večinsko iz tedaj še zasneženih celinskih krajev, bolj malo.

Na Špargljadi so se znova izkazale brestovske gospodinje, ki so znova navdušile obiskovalce. Njihove stojnice so bile kot je že navada, označene s hišnimi imeni in okrašene s špargljevimi vejicami in cvetjem. Med obiskovalci vsako leto zabeležimo nekaj zvestih ljubiteljev špargljev, medtem ko se jih precejšenj del vsako leto udeleži prvič. Vse kaže, da gre sloves naše prireditve od ust do ust po celi državi.

V veliko pomoč so nam bili tudi tokrat nepogrešljivi gasilci iz PGD Komen, ki so poskrbeli za promet in usmerjali kolesarje na nekdanjem prehodu Gorjansko – Mavhinje. Hvala jim!

Zelo smo se razveselili predstavnika TIC Štanjel, ki je predstavljal znamenitosti Krasa in komenske občine. Razdelil je veliko promocijskega gradiva in odgovarjal na številna vprašanja obiskovalcev. Ker je bilo to sploh prvič, da se je ene izmed naših turističnih prireditev udeležil TIC Štanjel, se nadejamo, da bo to postala stalna praksa.  Če se po jutru dan pozna, je to šele začetek dobrega sodelovanja.

Na koncu še zahvala občinskemu režijskemu obratu za dostavo stojnic, klopi in miz in Civilni zaščiti za šotor. In pa seveda g. županu, ki je vse skupaj »požegnal«

Besedilo: Stane Švigelj

Kako se je bilo peljati na Koloosmici, si lahko ogledate    tukaj     by: Bojan T.

7a427b1720994ec0865c1ad51e64fa1d f5354c4922214168acc5cc2b5ffa7318

foto: Petra Mezinec

Ko se združita gibanje in šparglji

Prispevek iz Primorskih novic, 8. April 2013

Na Br’stovski špargljadi v Brestovici se najde za vsakogar nekaj. Poleg gurmanov pridejo na svoj račun tudi rekreativci. Domačini so tudi letos na špargljado privabili veliko obiskovalcev.

Tako so na hojo krenili prvi pohodniki. Novost letošnje Br’stovske špargljade je bil namreč pohod, ki se ga je udeležilo približno 150 ljudi.

BRESTOVICA > Vreme letos res ni bilo naklonjeno nabiralcem špargljev, vendar je uspelo domačinom skupaj nabrati kar sto kilogramov. “Bilo je težko. Vendar smo dokazali, da se s trmo cilj tudi doseže,” je povedal Ivan Filipčič iz domačega Turističnega društva Brest. Letošnjo sezono špargljev pa je opisal: “Je podobna našim politikom in državi, tudi šparglji očitno letos varčujejo.”

Trud domačinov je nagradilo tudi vreme in število obiskovalcev. V Brestovici se je letos približno sto kolesarjev udeležilo Br’stovske koloosmice, kolesarske prireditve, ki je zopet povezala tudi vasi v zamejstvu. Glavna novost letošnje prireditve pa je prvi organiziran pohod. “Videti je, da smo s pohodom zadeli, saj se lepo dopolnjuje s koloosmico. Tudi odziv nanj nas je prijetno presenetil,” je povedal Stane Švigelj, predsednik društva. Pohoda okrog vasi, kjer rastejo šparglji, se je udeležilo približno 150 ljudi. Da so bile priprave na letošnjo prireditev težje kot pretekla leta, se strinja tudi Švigelj: “Šparglje smo morali dobesedno puliti iz zemlje. Vendar nam je na koncu s pravo voljo uspelo.”

Obiskovalci so lahko tudi letos okušali frtaljo iz špargljev (v jajce vmešani sesekljani šprglji), domačinke pa so na ogled in na pokušnjo ponudile številne jedi iz te zdrave rastline. Namazi, testenine, riž, pica in juha je le nekaj dobrot, med katerimi so lahko izbirali obiskovalci. V Brestovici so z odzivom zadovoljni in prireditev je postala, tako je povedal tudi Švigelj, zaščitni znak vasi.

Tekst : Petra Mezinec