Ocenjevanje in degustacija brestoviških in medvejskih vin

V soboto, 23. 2. 2013, je v vaški šoli v Brestovici v organizaciji Turističnega društva Brest Brestovica, Društva vinogradnikov in vinarie Krasa v sodelovanju z Medjo vasjo iz Italije potekalo že 7. tradicionalno ocenjevanje in degustacija tamkajšnjih vin. Vinarji in vinogradniki iz Brestovice in Medje vasi so na ocenjevanje prinesli vzorce svojih kraških vin, med katerimi je bilo zbranih 14 belih in 15 rdečih vzorcev. Vsa vina so bila pred prireditvijo anonimno oštevilčena in pripravljena za vodeno degustacijo in ocenjevanje.

 Zbrana vina so pod strokovnim vodstvom gospe Majde Brdnik in gospe Milene Štolfa iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, Kmetijsko svetovalne službe Sežana ocenjevali tudi brestoviški in medvejski vinarji in vinogradniki, ki so vzorce vin tudi prispevali. Članom komisije sta svetovalki KSS razložili, kako se vino ocenjuje po barvi, čistosti, vonju in predvsem po okusu ter harmoniji, opozorili pa sta tudi na napake in bolezni vina. Pohvala gre vsem zbranim vinarjem in vinogradnikom, saj so vina z minimalnimi medsebojnimi odstopanji ocenili kot kakovostna. Po večini so bila vina kljub lanskoletni izredni suši sadna s prijetno vinsko cvetico ter ekstraktna in harmonična, brez večjih napak in bolezni.

 Takšne degustacije in ocenjevanja vin so namenjena predvsem dvigu kakovosti vin in izobraževanju vinarjev in vinogradnikov ter boljši predstavitvi vin na trgu. Vsak vinar se je po ocenjevanju vin posvetoval s strokovno službo o svojem vinu in nadaljnjem kletarjenju. Po zaključenem ocenjevanju je komisija razglasila rezultate ter podelila priznanja.

 Prvo mesto za belo vino je pripadlo Vinarstvu Rebula, drugo mesto je prejel Miran Krapež, tretje pa Pavlo Pernarčič (ITA). Med rdečimi vini je prvo mesto osvojilo Vinarstvo Rebula, drugo mesto je pripadlo Ivanu Filipčiču, tretje mesto pa je presenetljivo pripadlo pustnemu odboru za pustno vino. Priznanje so tako prejeli organizatorji pustovanja v Brestovici. Po zaključku podelitve je sledila zahvala gospe Majdi Brdnik in gospe Mileni Štolfa za odlično vodenje degustacije in ocenjevanje izbranih vin.

Zbrani člani pa so se ob zvokih harmonike organista iz zamejstva, gospoda Hermana, ob kozarčku vina, obloženi mizi ter kljub snežnim razmeram veselili kar dolgo v noč.

 Besedilo: Martina Rebula