TD Brest na Odprtih borjačih v Pliskovici

Da dober glas seže v deveto vas, smo se prepričali, ko nas je na naši Špargljadi obiskala ga. Ivica Žerjal in nas povabila na  prireditev Odprti borjači v Pliskovici. Ja kaj bomo pa mi tam počeli , smo se spraševali in že v kratkem dobili odgovor.

Že vrsto let v Pliskovici tamkajšnje razvojno društvo Pliska organizira prireditev, na kateri lahko obiskovalci spoznajo vas, tamkajšnje prebivalce, predvsem pa njihove pridelke in izdelke.  Na dan prireditve so odprti skorajda vsi borjači v vasi. Tisti, ki imajo pred vrati metlo, pa še posebej vabijo, da stopite noter in  preverite ali še bolje,  preizkusite  njihovo ponudbo.   Obiskovalci si na vseh vstopnih točkah v vas, lahko kupijo kozarec, ki ga zataknejo v platneno vrečko. S tako shranjenim in okoli vratu obešenim kozarcem, se podajo od portona do portona. Tam jim ponudijo kozarec vina, fetino pršuta, košček sira in domačega peciva. Ogledati pa si je bilo moč še delo kamnoseka v njegovi kamnoseški delavnici in druge ročne spretnosti.

Tokrat so prvič pripravili tekmovanje v peki frtalje  iz divjih špargljev.  Edini obvezni sestavni del so bili divji šparglji in jajca, vse ostale sestavine pa so bile prepuščene sodelujočim s ciljem, da pripravijo kar se da okusno frtaljo, kakor jo znajo le oni.

Pod gankom domačije s hišno številko 2, se nas je nabralo pet  sodelujočih društev: RD Gmajenca iz Križa,,TD Kras iz Dutovelj, TD Brest iz Brestovice pri Komnu, TD Kras in Društvo kmetic sežanske regije.

Panceto, mladi  koromač in radič in še kaj so vrle kuharice in kuharji vmešali v svoje frtajle in jih predstavili strokovni komisiji, ki jo je vodil dr. Stanislav Renčelj, sodelovali pa so še sežanski podžupan David Škabar, Branka Colja in Milena Renčelj.  Ocenjevali so zunanji videz, sestavine in sočnost frtalje.

Naši Vesna in Darja, ki sta na Br’stovski Špargljadi »ta glavni« v kuhinji, sta se na svojo nalogo imenitno pripravili. Kilogram divjih špargljev, panceta, začimbe , domača ponev in nekaj njunih kuharskih skrivnosti, so zadostovali za odlično drugo mesto.

Peka frtalje je bila zares domiselen  prispevek k prireditvi, ki je sicer privabila precejšnje število obiskovalcev  od vsepovsod.  Predvsem pa se je pokazalo, da znamo društva na Krasu lepo sodelovati in pripraviti ter popestriti turistične prireditve.  Čestitke  organizatorjem! 

Fotografija-0033 Fotografija-0026

Besedilo in fotografije: Stane Švigelj