Špargljada 2018 – dvanajsta po vrsti

Nenavadno dolga zima in mraz sta letošnje šparglje v zemlji zadrževala vse do Velike noči. Še dobro, da smo datum letošnje prav zardi slednje umestili teden tni pozneje kot običajno, sicer bi imeli velike težave z našim divjim pridelkom. In tako smo jih nabrali ravno prav in v pravem času, tiste prve, ki najbolj teknejo.
Dvanajsto Špargljado po vrsti je zaznamoval nekoliko manjša udeležba, saj so se sicer številčni obiskovalci iz zamejstva udeležili enogastronomskega pohoda na Vrhu. Pa vendar smo jih kar nekaj srečali tudi pri nas.
Kolesarji so se na pot podali prvi a so kmalu naleteli na težave, ker so jim nepridipravi na italijanski strani poskrili oznake poti, ki jih je dan prej Janez s svojo ekipo namestil po celotni trasi. Pa vseeno ni bilo nejevolje, ker so kmalu našli pravo pot in se zbrali na osmici pri Antoničevih v Cerovljah. Slednja že vrsto let gosti naše kolesarje, ki jo vedno zelo dobro ocenijo.
Pohodniki so se tokrat podali na goriško stran, vse do Kremenjaka, od koder seže izreden razgled na Alpe, morje in furlansko nižino in je prava strateška točka. Kremenjak se nahaja na meji z Italijo. Nedaleč stran so ostanki vojaške karavle, ki z novim lastnikom dobiva novo podobo in namen. Pohodniki so pohvalili novo traso pohoda, nekateri pa pripomnili, da bi bila lahko daljša. Za razliko od Pohoda po sledeh soške fronte, kjer prehodilo 15 km, jih na Špargljevem pohodu premagajo le 9. No pa vseeno, Špargljada je le nekoliko drugače naravnana kot pohod.
Tudi tokrat ni šlo brez Gasilcev PGD Komen, ki so postali naši nepogrešljivi sodelavci, Urbana iz TIC-a Štanjel in reševalcev. Vsem gre velika zahvala! Hvala še županu Marku in vsem drugim obiskovalcem, ostale pa vabimo prihodnje leto, da se prepričajo o zapisanem.