TD Brest na sejmu Turizem in prosti čas 2013

Med množico turističnih društev iz celotne Slovenije, se je v petek, 18. januarja 2013, na sejmu Turizem in prosti čas 2013 že šestič skupaj z Vinarstvom Rebula predstavilo Turistično društvo Brest Brestovica pri Komnu. Nastopili smo pod okriljem Turistične zveze Brkini, Kras, Notranjska.

Gospodarsko razstavišče se je za nekaj dni spremenilo v vodnika po turistični ponudbi za doživljanje Slovenije, po prepletu gastronomskih užitkov in vinskih zgodb. Predstavitev društev je potekala v najlepši, tj. Marmorni dvorani, ki pa je bila za letošnjo predstavitev, ko se je predstavilo precej manj društev kot pretekla

leta, zelo prostorna. Obiskovalci so lahko na stojnici s pomočjo slike in besede izvedeli vse o delu društva in bili hkrati povabljeni na letošnje prireditve. Prejeli so tudi šopek zdravilnih zelišč in vodnik po vasi.Ponudili smo jim brstovski žajbljev liker pa tudi dobrote iz domače peči.

 Vida in Dušan, lastnika blagovne znamke Vinarstvo Rebula, sta obiskovalcem v pokušnjo ponudila odlična brstovska vina: teran, malvazijo in brstovsko penino. Obenem sta jih povabila na domačo osmico.

Za poslastico pa je Danilo, priznani rezalec pršuta, omogočil, da so ob vinu vsi obiskovalci, predvsem pa obiskovalke, pokušali ročno rezan kraški pršut. Vrsta, pršuta željnih, je bila kar dolga. Marija, Janez, mala Katja in Jurij, člani TD Brest, so odgovarjali na mnoga vprašanja obiskovalcev, kot so: kje je Brestovica pri Komnu, kako se pride v vas, kaj še dela društvo in podobno. Mnogi so se čudili, da v naši dolini uspevajo sredozemske rastline, sadje in predvsem divji šparglji.

Deležni smo bili veliko pohval in čestitk za odlično pripravljeno stojnico, predstavljene projekte in druge aktivnosti društva. Mnogi obiskovalci so nam obljubili, da nas bodo tako ali drugače obiskali.

Navezali smo tudi precej stikov s člani drugih društev, se dogovorili za sodelovanje in na koncu sklenili, da se sejma udeležimo tudi prihodnje leto.

 Pa še to! Bili smo edini predstavniki iz Občine Komen, ki smo se udeležili sejma Turizem in prosti čas 2013. Pogrešali smo naš TIC, da bi skupaj predstavljali lepote naše kraške krajine, kulture, kulinarike ter možnosti za obisk in prijetno ter aktivno preživljanje prostega časa. Dotaknil se nas je, kljub deklarirani in veliki

podpori turizma v Občini Komen, nekak hlad, podoben hladu zidov največje turistične znamenitosti v naši občini, v katero že vrsto let vlagamo precejšnja denarna sredstva.

 Skrajni čas je za razmislek in odločitev svetnikov in župana Občine Komen, da TIC, ki naj bi bil srce turizma, preselimo v prostor v občini, kjer turizem postaja življenje, ki povezuje mnoge dejavnike turizma v Sloveniji in zamejstvu. V sedanjost in bodočnost usmerjenem turističnem okolju bodo delavci TIC-a skupaj z za turizem zavzetimi in mnogimi strokovno usposobljenimi vaščani zadihali s polnimi pljuči. Zagotovitev prostorov za delo pa res ne more biti resna ovira.

 Besedilo: Jurij Smerdelj