Šparglijada v Brestovici – končno spet!

Kakor se je bližala pomlad, tako se je zmanjševalo število okuženih s korona virusom in počasi opuščalo protikovidne ukrepe. Oboje je bil imeniten obet, da bomo našo Šparglijado lahko znova organizirali. Na prvem sestanku Turističnega društva Brest v začetku marca, smo potrdili sklep,  da je 3. april datum prireditve. Priprave so lahko stekle, le narava  zaradi dolgotrajne suše še ni bila pripravljena, da nas razveseli  s prvimi poganjki špargljev. Pa se je le vdala in le nekaj dni prej smo pričakali obilne padavine, ki so spodbudile rast.

Nedelja nam je namenila hladno in vetrovno, pa vendar sončno jutro.  Kolesarji in pohodniki  so se začeli zbirati in vpisovati za Koloosmico in Špargljev pohod.  Ob 9,00 se je dobra petdeseterica kolesarjev odpravila na krožno progo proti zamejskim, Mavhinjam, Medji vasi in Cerovljam, kjer so se pri naših dolgoletnih prijateljih  okrepčali na osmici Antonič.

Pohodniki so ob 9,30 začeli svoj 10 km dolg pohod z vzponom proti Selam na Krasu, nadaljevali do Špika, kjer so se odpočili in se okrepčali.  Nedaven dež in burja sta temeljito očistila ozračje, kar je omogočalo izjemen razgled. Pot so nadaljevali  do Kremenjaka, mimo karavle, ki bo v kratkem postala kmečki turizem in se spustili  proti Brestovici, kjer se je že pekla frtalja. V stari šoli so bile v pokušino in na ogled medtem že pripravljene številne kulinarične mojstrovine naših deklet.

Obisk je bil po dveh letih prisilnega mirovanja nekoliko slabši, kar pa gre pripisati mrazu, vetru in snegu, ki je dan prej lahno pobelil kraje severno od Postojne. Med obiskovalci, ki so prišli z vseh koncev Slovenije, je bilo tudi tokrat precej Italijanov  s tržaškega in goriškega, kar je rezultat sodelovanja z našimi zamejskimi prijatelji in kot kaže čedalje boljše promocije.  

Seveda je končna ocena uspeha prireditve, dragi obiskovalci vaša. Mi smo z naše strani naredili vse, da ste bili zadovoljni. Znova se vidimo na Pohodu po sledeh soške fronte, ki bo v organizaciji Turističnega društva Brest, 30. oktobra 2022 –  takrat, ko se znova menja ura. Dobrodošli!