24. Pohod po sledeh soške fronte

Čudno koronsko vzdušje, negotovost in že predolga društvena neaktivnost, so bili zelo slabi napovedovalci obetov za izvedbo letošnjega pohoda. Še živo se spomnimo tistega v letu 2019, veliko obiskovalcev, prijetno vzdušje in lepo vreme, skratka vse tako, kakor mora biti.

Odločitev je padla v prvih dneh oktobra, da gremo v izvedbo, in tako smo zavrteli kolesje priprav. Čiščenje lani neočiščenih poti, dogovor z zamejskimi društvi, priložnostne majice in priprava vabila na spletni strani so bila bolj ali manj rutinska opravila. V zraku je ostajala tista negotovost, sploh ker so se epidemiološke razmere zaostrovale. Za povrhu vsega so bili slabi še vremenski obeti.

In je prišla praznična nedelja 31.10.2021. Dan reformacije in za nas dan pohoda.  Zbralo se je 150 pohodnikov od blizu in daleč. Letos so bili številčni zlasti zamejci. Pohod je imel tokrat strokovno spremstvo pod vodstvom Mitje Jurna, ki je pohodnikom predstavil zgodovinske okoliščine in dejstva, ki se nanašajo na ta del soške fronte. Znova so se izkazali člani društva Cerovlje Mavhinje, ki so naše pohodnike sprejeli in okrepčali pod Grmado.

Na Kohišču je bila druga postojanka.  Zelo prijetna novost je bila v obliki nekaj sto metrov obnovljenega suhozida, ki so ga s pomočjo sredstev EU obnovili na Posestvu Kohišče.  Tu so si pohodniki nabrali novih moči in se podali proti Medji vasi in zadnji postaji na poti. Ta del poti zaznamuje izjemen pogled na Tržaški zaliv, rdeče obarvan ruj, vonj borovcev in morja pa podobo radovednemu pohodniku globoko vtisnejo v spomin.

Na cilju 15km dolge poti je vidno utrujene pohodnike pričakala pogostitev –  tradicionalna jota s klobaso in br’stovski teran.  Skupaj s pohodniki smo še nekaj časa podoživljali utrinke s poti in si ob koncu obljubili, da se prihodnje leto zanesljivo znova srečamo. Seveda najprej na šparglijadi, ki bo predvidoma prvo nedeljo v aprilu 2022.

 

Plakat pohod 2021