Slika

Br’stovska Špargljada – 2. april 2017

Enajsto po vrsti je zaznamovala širša ponudba jedi, ki so jih pripravile naše gospodinje in ročno rezan pršut izpod noža mojstra Danila, ki se je na Špargljadi pojavil prvič. Z nami je bil sicer že na  večih sejmih Turizem in prosti čas v Ljubljani.

Prav tako je prireditev zaznamovala visoka udeležba ljubiteljev jedi iz divjih špargljev. Tudi tokrat so prišli od blizu in daleč. Najdlje iz Slovenske Bistrice in Raven na Koroškem, od bližnjih pa je bilo presenetljivo veliko Tržačanov.

Trasa Koloosmice je že uveljavljena in kolesarji so se tudi tokrat znova ustavili na osmici pri Antoničevih v Cerovljah. Nekateri so se med vožnjo večkrat zaustavljali, saj so naleteli na šparglje, mimo katerih pač niso mogli kar tako, ter so se na cilj vrnili z bolj ali manj velikimi šopki. Nihče ni bil preveč utrujen, ker je bila pot ravno prav zahtevna.

Pohodniki, ki so nas razveselili s številno udeležbo, so se na pot podali takoj za kolesarji. Ker je bilo predvideno nekoliko bolj oblačno vreme, smo pohod tudi letos peljali po oljčni poti v smeri Jamelj, se potem spustili v Klariče in po dolini nazaj do Brestovice. Tudi njih so premamili ob poti rastoči šparglji in marsikdo se je vrnil z lepim šopkom.

Tako kolesarji, kakor pohodniki so se na cilju okrepčali s frtaljo ter kozarcem pijače. Ker so bili mnogi med njimi kot družinski člani ali prijatelji udeleženci ali pohoda ali Koloosmice, je med njimi takoj stekel pogovor o prijetnih doživetjih. In ni jih bilo malo.

Ko se je prireditev nagibala h koncu, nas je osvežila manjša ploha. Najvztrajnejši so šli pod streho v šolo, kjer so lahko zapeli skupaj s pevko Marjetko ob spremljavi njene kitare.  Z nočjo se je vse umirilo in le še prazne stojnice so spominjale na zares prijeten dogodek.

Tudi tokrat ni šlo brez Gasilcev PGD Komen, ki so postali naši nepogrešljivi sodelavci, Sare iz TIC-a Štanjel in reševalcev. Vsem gre velika zahvala!  Veseli smo bili tudi obiska našega župana Marka. Prišla je tudi ga. Polona Abram, ki je dan prej nastopila mesto direktorice Javnega zavoda komenski Kras.  Veseli smo, da je prišla na našo prireditev in se prepričala o naših sposobnostih in pa seveda tudi o morebitnih slabostih.

Naše delo so prišli preverit tudi predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije – Slovenija kolesari. Verjamem, da jim je bilo lepo pri nas, ker so na spletu objavili fotoreportažo s Koloosmice. Organizacijsko smo se izboljšali, razen blagajne, ki pa jo bomo prihodnje leto okrepili.

Hvala vsem udeležencem za obisk, ostale pa vabimo prihodnje leto, da se prepričajo o zapisanem. Brez članov TD Brest, Brestovk in Brestovcev pa Špargljade sploh ne bi bilo – hvala vsem!

Kako nas je bilo videti iz zraka, si lahko ogledate tukaj