Pohod po sledeh soške fronte – dvaindvajsetič

Zares lepo vreme je privabilo nekaj več kot 200 pohodnikov iz Slovenije in zamejstva. Proga je bila na slovenski strani potrebna strojnega in ročnega čiščenja v tednih pred pohodom. Za prireditev smo pripravili novo promocijsko gradivo, nove transparente in priložnostne majice.

Proga je bila speljana nekoliko drugače kot minula leta, vendar je zato postala toliko bolj zanimiva, saj je vodila skozi lepo urejene strelske jarke na italijanski strani.  V bližini Grmade so namreč strateške točke na kotah 280, 287 in 297. Najzanimivejša med njimi je kota 280 (Nad Kokem/Monte Cocco), na vrhu katere se nahaja skoraj pravi mali park zgodovine iz prve svetovne vojne. Z izkopavanjem je prišel na dan sistem bunkerjev, delno povezanih med seboj v sistem zapletene mreže rovov. Utrdbo je med prvo svetovno vojno bombardirala italijanska mornarica, ki je bila zasidrana na drugi strani zaliva Panzano, ob Punti Sdobbi, ob izlivu reke Soče. V bližini  sta še manjši, vendar zato nič manj zanimivi jami Karl in Zita, poznani tudi kot Grotta della Gavetta in Grotta del Pilone , ki ju je uporabljala avstro-ogrska vojska. Prihodnje leto računamo na dogovor z zamejsko sekcijo jamarjev, da bi nam omogočili voden ogled.

Na poti smo imeli tri vmesne postaje z okrepčili. Za prvo so kot že vrsto let skrbeli naši zamejski prijatelji iz Cerovelj, druga je bila na Kohišču in tretja v Medji vasi.  Tu so pohodniki  lahko izbrali med daljšo 17km dolgo in krajšo 13km dolgo potjo. Oboji pa so se utrujeni a zelo zadovoljni vrnili na izhodišče. Jota s klobaso in kozarec br’stovskega terana sta povrnila moči. Še kratek klepet s prijatelji in treba se je bilo vrniti domov. Premik ure je večerni mrak priklical uro prej. Še stisk rok in dobrodošli spomladi na Špargljadi, predvidoma 5.aprila 2020.

In še kratek video o pohodu.